torsdag 11 december 2014

Frågeformulär

Tumbagymnasium
onsdag 11 december 2014

Hej ungdomar!

En av ungdomarna i skolan, Matilda Pöljö, har skickat ett mejl till mig och bett om hjälp för att kunna genomföra sin undersökning i ämnet Sociologi. Jag bifogar hennes mejl och uppmanar er alla att svara på frågorna i hennes undersökning.

mvh
Nader Sani

-------------------------------------------------

Hejsan, jag har en uppgift i min Sociologikurs att göra en undersökning (läs nedan), och skulle vara jättetacksam ifall så många som möjligt av elever kan svara på en frågeenkät! 

Just nu är det en aktuell fråga ifall gymnasiet ska bli obligatoriskt och jag undrar vad gymnasieelever känner att gymnasiet ger för kunskaper till framtiden när man i tidig ålder väljer program. Om det inte är obligatoriskt med gymnasieutbildning undrar jag om studiemotivationen blir bättre av det. 

Jag vill göra en undersökning på hur ungdomar ser på sin gymnasieutbildning och hur olika svårigheter och minskad studiemotivation upplevs. – och vad det kan bero på.
Jag tror att en av avgörande faktorer när det gäller skolframgången är trivsel i skolan.

Jag blir mycket tacksamt om ni är vänliga och svarar på min frågeformulär.

https://sv.surveymonkey.com/s/5KLX9XJ

Tack på förhand!
Matilda

tisdag 9 december 2014

Läs!

Flemingsberg
tisdag 9 december 2014

Hej igen ungdomar!

Jag hoppas att ni har det bra!

Innan fotbollen börjar hinner jag skicka till er länk till två läsvärda rapporter:

USA:s officiella rapport om CIA:s tortyrmetoder:
http://www.intelligence.senate.gov/study2014/sscistudy1.pdf

Amir Rostamis sociologiska avhandling om gängen:
https://www.google.se/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=11&cad=rja&uact=8&ved=0CE8QFjAK&url=http%3A%2F%2Flnu.se%2Fpolopoly_fs%2F1.80235!tusen%2520fiender.pdf&ei=y0SHVL7QDIL_ygOjg4LIAg&usg=AFQjCNGJu9z46DXkcRq6fayeXAxKDBXBbA&sig2=v4DDK36cApPr5Pk16jKiKw&bvm=bv.81449611,d.bGQ

Ladda hem och läs!

mvh
Nader

Resultat och kommande arbete

Tumbagymnasium
Tisdag 9 december 2014

Hej ungdomar!

Jag hoppas att ni har det fint!

Äntligen har jag läst och betygsatt era texter i Samhällskunskap 3 och Feminism.

Jag kommer att skicka individuella resultaten till er på vklass.

Fortfarande väntar jag på att flera av er ska läsa och kommentera några av klasskompisarnas texter om ”Konfliktanalyser”. Först då kommer jag att lämna min bedömning av densamma. Gör det!

Glöm inte att närvaron på ”Moral och Etik-lektioner” är obligatorisk. Är du av en eller annan anledning inte här när lektionen ges ska du göra ett arbete för att gottgöra förlorad kunskap och skicka det till mig.

Och på tal om glöm inte: Glöm inte att snart ska era besöksrapporter in. Tiden är knapp.

Och sist: Nästa fredag ska ni ha möjlighet att skriva eventuella omprov i Religionskunskap 1. Glöm inte att anmäla er till det!

Mvh

Nader Sani

fredag 5 december 2014

The Experiment - Gynaj

Experimentet 

I ett gammalt fängelse får 26 män delta i ett psykologiskt experiment. Sällskapen fick delas upp i två olika grupper, den ena bestod av mindre grupp som skulle agera som fängelsevakter och resterande skulle agera som fångar. Under två veckors tid pågick experimentet och varje deltagare skulle få 14000 dollar så länge de höll sig till grundreglerna, experimentets grundare satt upp under två veckors tid.
Vakterna skulle se till bl.a. att fångarna åt sin mat, pratade när de blev tilltalade och lyssna på vakternas order. Om någon fånge uppförde sig illa så fick vakterna tillfällighet att disciplinera individen utan våld och på så vis kunde experimentet fortsätta. Om någon typ av våld avlöste avbryts experimentet detsamma.
Travis och Barris var två av experimentets deltagare som hittade varandra snabbt och fick god kontakt när de frivilligt sökte sig till experimentet. Men när experimentet påbörjade, gick de skilda vägar då Barris blev utsedd till en vakt medan Travis till en fånge.

Första incidenten av “brott” dröjde inte långt, innan den inträffar, då en fånge råkade kasta en basketboll på en av vakterna när de spelade basketboll. Straffet för fångarna blev att får utföra 10 armhävningar var.
Ju längre tiden gick blev straffen hårdare i takt med att Barris tog leden och levde sig in mer och mer i sin roll som “ledaren”, samtidigt som de andra vakterna hackade på.
Travis började misstänka att saker och ting började gå väldigt snett och försökte få Barris att inse det. Men detta ledde bara till att han blev offer för det grövsta straff i form av all slags psykisk tortyr, förnedring, mobbning osv. som vakterna kunde komma på. Det var bara en tidsfråga till hur långt det skulle behöva gå innan någon avbröt hela experimentet.

Det enda nackdelen med filmen är att den snabbspolas, allting händer för fort, regissören hade kunnat dra ut lite på tiden och byggt upp spänningen innan man anade om vad som skulle hände. Det kändes inte trovärdigt att fångarna efter så pass mycket förnedring bestämde sig helt plötsligt för att göra revolt.

’’The experiment’’ baseras på en sann intressant händelse, s.k. Stanfordexperimentet.
Som var ett socialpsykologiskt experiment som genomfördes i själva Stanford Universitetet 1971 där forskare gjorde experiment på studenter som frivilligt anmälde sig.
Syftet var att studera hur människor agerar i olika situationer exempelvis i fångenskap och hur sociala rollerna påverkar ens beteende (maktpositionerna). Precis som på filmen blir man slumpmässigt utsedd till att antingen vara en vakt eller en fånge i fängelset. Deltagarna började snabbt anpassa sig till sina givna roller och vissa vakter började visa sin dominanta/sadistiska sida som gjorde att många fångar upplevde det förnedrande. Efter drygt två dagar fick fångarna nog och började revoltera och experimentet fick avbrytas den sjätte dagen vilket var tidigare än planerat.

Det man såg på filmen och den riktiga händelsen är s.k. Lucifereffekten som är ett uttryck skapad av Philip Zimbardo som ledde själva experimentet i Stanford universitet. ’’Understanding How Good People Turn Evil’’ var hans slutsats, som blev den avgörande termen efter Stanfordexperminetet. Som nämnt ovan visade sig hur individen genom att skapa ett ’’vi och de’’ tänkande kunde gripas av ondska om de ingick i ondskefulla sociala system med ledare.

Det som är märkligt är att människor lätt kan förändras psykologiskt och spåra ur i förhållande de inte är vana vid. Att exempelvis som Barris, gick från att vara en bortglömd nolla till att spela maktberusad psykopat under experimentets gång. Detta visar hur människor kan lätt hjärntvätta andra och ändras beroende på situation.
Precis som i strukturalism spelade den position man hade i filmen en mycket stor roll. Vakterna hade all makt med Barris i positionen som avgjorde i filmen hur mycket av makten han avlöste och att hans status var mäktig som en aktör, hans roll var att vara skrämmande, hotfull och våldsamt för att fångarna skulle bete sig undergivna.
Ingen fick välja sina roller utan de frivilliga individerna fick rollerna och utifrån det påtvingades de att leva sig in i rollen och det blev den avgörande faktorn på vem/vilka som hade makten i maktpositionerna och i detta fall var det vakterna.

Man kan även dra en jämförelse med patriarkala samhället som finns idag, där männen lättare sagt är “vakterna” och kvinnorna “fångarna” där de har specifika egenskaper som gör så att man betraktar kvinnor som en egen grupp. Man strävar ständigt för att bli frigjord och jämlik med mannen men kvinnorna är fortfarande underordnade, precis som fångarna i filmen, de hade inte samma rättigheter som vakterna. Miljön (det patriarkaliska samhället) tvingar in kvinnorna och männen i en specifik roll precis som i filmen och sedan anpassar man sig in i rollen, man har inget annat val.
Makten tilldelas fort och ansvaret delas till den som är “starkast”, d.v.s. hierarki uppstår. För att det skulle ske förändring var man tvungen att göra revolt och det krävs mentalitetsrevolution, man måste förstå och utgå ifrån att samhällets struktur är fel och därmed ändra den. Reformer krävs för att krossa patriarkatet och uppfattningen om mannens överlägsenhet. Fångarna krävde att man förnedrade, torterade och dödade innan de märkte att något var fel och därefter gjorde revolt.

Definitionen om vad som egentligen krävs för att en relation ska vara patriarkat:

1.     Samhället ska baseras på olikheter, någon är över ordnad någon annan. Denna jämförelse kan man dra med Barris som gav orderna till vakterna och ’’styrde upp’’ fängelset.
2.     Den ska inte ha ömsesidiga åtaganden från båda parterna. Fångarna hade ingen rätt att yttre sig såvida de blev tillförfrågad.

3.     Patriarkalismen måste kunna göra anspråk på rätten att ingripa parternas hela sociala liv och inte inskränka sig till att gälla enbart roller man har. Vakterna hade makten de var de dominanta och fångarna var svaga ’’små flickor’’ som inte hade talan.

The Experiment - Elin

The Experiment

Filmen handlade om ett par forskare som ville experimentera på människor. Under 14 dagar skulle dessa 26 frivilliga människor få en roll som fång-vaktare eller fånge, alla frivilliga fick 14000 dollar för det. Forskningen byggde på att se hur människornas psyke ändrades där inne och det fanns även regler att följa, konsekvensen av att bryta dem var att en röd lampa tändes, undersökningen avbröts och man fick inga pengar.
Alla som var där inne var bara vanliga människor som försökte göra det “bästa” av situationen eftersom det var pengarna de var ute efter. Man försökte tänka klokt för att inte bryta dessa regler, men samtidigt inte göra för lite för då förlorade man också. När väktarna sen försökte visa att det var de som bestämde så satte sig fångarna emot eftersom de vet att de inte kan skada dem. Båda ville tillslut visa att de inte gick att kontrollera och det blev ett våldsamt slag för att bevisa detta, detta resulterade såklart i att undersökningen avbröts.

Jag kunde se både strukturalism och funktionalism i filmen. Funktionalism syntes på så sätt att fång-vaktarna ville visa att de hade makt över fångarna. Fångarna skulle inte ha något att säga till om, att inte tala om de inte blev tillsagda och de skulle följa de order som väktarna gav.
Strukturalismen syntes på så sätt att forskarna använde människor som försöks kaniner för sin egen vinst, detta rör samhället om man tänker att forskningen var för att visa andra hur det är att vara i över- eller underläge. Forskarna sa vid en tidpunkt att ’om man inte går nu så finns det ingen återvändo’. De var från och med då tvungna att följa deras order. Både forskarna och de frivilliga personerna var aktörer, forskarna hade den högsta rollen och positionen då de la reglerna för undersökningen och de bestämde när det var över. ”Försöks kaninerna” blev av dem tilldelade roller som antingen fång-vaktare eller fånge. De som hade den lägsta positionen här var fångarna eftersom de var tvungna att lyda väktarna.

Jag tror att fångarna satte sig emot väktarna då de vet att de har samma rättigheter i det vanliga livet. Eftersom att det var ett test och fångarna sattes i fängelse utan att ha gjort något så tror jag inte att de kände sig i någon form av underläge för de visste både att det bara var ett test och att de var lika oskyldiga till något som fång-vaktarna var.  Väktarna fick dock se testet på ett annat sätt då de fick läsa reglerna av vad de fick och inte fick göra. De hade ju kontrollen över vad som hände, så de tänkte inte på att fångarna var vanliga människor som dem, för gjorde inte väktarna något så skulle undersökningen avslutas och de hade inte fått några pengar.

Det är nog väldigt psykologiskt att behöva styra människor (om man inte är van vid det), och även att bli styrd. I alla fall på det sättet som det var i filmen, att styra en person som är mycket lägre ställd i samhället (någon som sitter i fängelset), och att bli styrd av någon som har mycket mer makt än en själv. Det är även psykologiskt påfrestande om man, som i detta fall, blir styrd av någon som Inte är värd mer eller mindre än en själv, men bara tror eller vill det. Vi vet att alla på sätt och vis har samma rättigheter vare sig man är en polis och en advokat, eller en vanlig butiks arbetare, just därför tror jag att människor har svårt för att ta order från andra som tror att de har en högre makt än andra.


Sista teorin om Patriarkaliskt samhälle syntes inte i filmen eftersom de inte hade så mycket med kvinnor att göra, mer än att killen Travis blev kär i en tjej och att en annan kille bara var ute efter sex. Denna teori finns i alla fall överallt eftersom kvinnorna från början har varit i underläge. Det kommer alltid finnas män som tror att de har mer rättigheter och makt över kvinnorna, även tvärtom, det finns dem som tar order och de finns dem som inte gör det. Man väljer själv hur man vill leva sitt liv, antingen i underläge eller i jämställdhet med andra.

Filmrecension


The Experiment


The experiment filmen är en tysk film från 2001. Filmens direktör är Paul Scheuring.

Filmen handlar om individer som påverkas av varandra och olika grupperingar i en källare i form av fängelse. Det valdes frivilliga individer och fick 2 veckor att prova på hur de skulle bete sig mot varandra och den som klarade skulle få en viss summa pengar av forskare.

En del av individer fick position för vakter och resterande fick vara ”fångar” i olika celler för att kunna se hur de reagerar och beter sig. Fångarna fick klä sig i speciella kläder för fängelset.
Källaren och celler var vaktad av kameror där vakterna fick se vad de skedde. Fångarna samt vakterna hade regler och de måste lyda vakterna. Vakterna hade uppgiften att sköta fängelset men de fick inte använda fysiskt våld mot någon.  
Vakterna kände sig att vara i ett patriarkaliskt samhälle, där männen fick bestämma över makten, även ingår strukturalismen och detta innebär att staten har avgörande makt över individer. Vakterna följer efter forskarna. Men fångarna var funktionalister och detta innebär att individer är viktigare än samhället, eftersom människors roll är att avgöra samhället. 

Fångarna kunde inte bete sig som vakterna förväntade och bråkade rätt mycket. En av fångarna hette Tavis men han kallades för 77 och han torterades ganska mycket och på ett besvärligt sätt av vakterna för att han inte lydde dem.
Vakterna gjorde mycket motstånd där fångarna försökte också göra det. De använde ganska mycket fysiskt våld mot fångarna och till slut använde dem också våld mot vakterna. Den sjätte dagen avslutade helt och utom två (två personer dog under motståndet) fick alla återvända.

Vakterna symboliserar politikern, polisen och staten som stiftar lagar men inte följer den.  Fångarna är folket som lyder men får inga fördelar av staten.

Jag tycker att budskapet är att ”Strukturalismen är över funktionalismen eftersom kapitalismen spelar mycket mer roll inom samhället. ”
T.ex. Nazister i Tyskland blev starkare och expanderades med hjälp av staten, individer och pengar. Judarna blev torterade och alla kunde inte klara sig eftersom de inte hade något land eller pengar. De rika kunde bara fly till länder som välkomnade dem.

Jag tyckte om filmens budskap, som jag har uppfattat det iallafall. Men filmen borde inte vara mycket detaljerad med vissa scener som tortyr och sådant, annars avskyr tittarna. Men annars var filmen ganska bra och aktörerna var förtydliga vad som spelades och vad det var syftet med filmen.

Av: Gül Korkmaz Sa12Sa 

torsdag 4 december 2014

Lite mer om filmen!

Extra information om filmen kan ni hämta på:
http://www.imdb.com/title/tt0997152/?ref_=nv_sr_1

mvh
Nader Sani

The experiment - Filmrecension av Johan SA12SA


The experiment
- Filmrecension av Johan SA12SA

Sammanfattning

The Experiment är en film från 2010 regisserad av Paul Scheuring. Filmen handlar om 26 män som frivilligt ställer upp i ett socialpsykologiskt fängelseexperiment under två veckor i utbyte mot en stor summa pengar. Huvudpersonen Travis, spelad av Adrien Brody är en av männen som ställer upp i detta experiment. Männen tas med buss en lång väg från civilisationen och kommer fram till en byggnad mitt ute i ingenstans där experimentet hålls. Experimentet går ut på att studera hur människor beter sig i en fängslad miljö. Faciliteten är uppbyggt som ett amerikanskt fängelse för att göra miljön så verklig som möjligt. Männen delas upp 6 vakter och 20 fångar. Forskarna har satt upp fem tydliga regler, som på alla sätt var humana och acceptabla, bland annat att all form av fysisk våld leder till att experimentet avbryts och alla går därifrån tomhänta.

Under filmens gång börjar fångarna och vakterna successivt bryta ihop och till slut bryta mot reglerna. Travis, som vakterna ser som den största upprorsmakaren torteras både fysiskt och psykiskt. Trots detta brott mot en så tydlig regel från forskarnas sida så fortsatte experimentet. Det hela går så långt så att Travis tillsammans med alla andra fångar övermannar vakterna och tar över makten. Först då avbryts experimentet och de blir släppta ut i det fria. Det kostade en mans liv samt fysiska och psykiska skador på samtliga inblandade. Trots att experimentet avbröts fick alla betalt, vilket indikerade på att forskarna hade förutspått det som hände.

Recension

Jag tycker att The Experiment är en spännande film med en handling som fångar tittarens intresse. Adrien Brody (huvudrollen) är en mycket bra skådespelare som ger filmen en verklig inlevelse för tittaren. Faktum att filmen är baserad på en verklig händelse gjorde den ännu mer intressant. En bra film som rekommenderas, innehåller dock scener olämpliga för känsliga tittare.

Analys utifrån Strukturalism, Funktionalism och Patriarkalt

Filmen, som är ett psykosocialt experiment innehåller givetvis sociala teorier. Strukturalism, var det mest tydliga i denna film. Strukturalismen utgår från att Strukturen på samhället (i detta fall fängelset) är det som formar och utgör individen. I detta fall var det en vakt, som i början av filmen gav ett snällt och oskyldigt intryck förvandlades till ett monster på grund av att strukturen formade honom till det. Strukturen på hela experimentet gör att hans förvandling nästan är oundviklig. Han var helt övertygad på att forskarna visste vad de gjorde samtidigt som han visste sin plats i denna struktur. Han visste att han var en vakt, accepterade det och började bete sig som en. Han var mycket svart och vit. I hans värld var hans position mycket högre än fångarnas, för att strukturen på experimentet är format på det sättet. Därför kan de inte göra något åt saken annat än att leva upp till reglerna som fanns. Lika hjärntvättade måste vakterna i förintelselägren under andra världskriget varit. Helt och hållet formade av samhället i Tyskland. Vakterna var medvetna om deras roll i strukturen samt rollens position i det hela. De stod högre upp än fångarna, och var en bricka i spelet som endast förde pjäserna framåt. Hade de inte varit medvetna om vadd de gjorde hade nog de flesta lagt in sig själva på ett psyk-hem istället för att fly från sina gärningar.

Funktionalism var även mycket tydligt inbakad i The Experiment. I detta fall handlade det om fångarna. Precis som Strukturalismen var fångarna medvetna om att strukturen hade gett dem en position i experimentet. Men till skillnad från vakterna ville inte de tro på att blint följa strukturen utan chans att ändra den. De trodde på att individuella handlingar kan förändra strukturen, vilket de gjorde. Tillsammans överrumplade de vakterna och strukturen som troligtvis räddade deras liv och frihet. Denna del av filmen är på ett sätt lik den franska revolutionen. Den stora borgarklassen var en majoritet av befolkningen i Frankrike. De hade sin plats i hierarkin och strukturen men vägrade att spela efter dess regler. Det ledde till en blodig revolution och nya strukturer, precis som filmen.

Det fanns även spår av det Patriarkala samhället i denna film. Lyssnar man bland annat på språket uppmärksammar man nog hur kvinno-nedsättande det är. De använder ordet ”småtjejer” som själsord i filmen, vilket syftar på att de är svaga, rädda och försvarslösa. Jag tror att filmens budskap är bland annat visa hur människan radikalt kan förändra sin personlighet i extremt utsatta situationer. Jag tror även att det är en kritik mot de amerikanska fängelserna, och vill få fram att fängelserna förvandlar människor till djur.

Ett experiment i samhällsvetenskapligt sammanhang

Tumbagymnasium
Torsdag 4 december 2014

Hej igen ungdomar!

Idag såg vi filmen ”The Experiment” under morgontimmarna och nu kommer uppgiften!

Det gäller att sammanfatta, recensera och analysera filmen efter bästa förmåga!

Betygskriterier:

Betyget E: Du sammanfattar, recenserar och analyserar filmen på ett tillfredsställande sätt så att läsaren inser att du har förstått filmen och dess budskap.

Betyget C: Du uppfyller kravet för E samt du använder sociologiska begrepp och teorier för att analysera det som sker under filmens gång. Använd dig gärna av begrepp och sammanhang i samhällskunskap (sociologi), religionskunskap och humanistisk och samhällsvetenskaplig specialisering (feminism och andra ideologier).

Betyget A: Du uppfyller kraven för C samt du sätter filmens budskap och de använda teorierna i ett samhällsvetenskapligt sammanhang. Använd dig gärna av historiska och samhällsvetenskapliga exempel.

Resultatet av arbetet skickar du till mig:

Uppgiften skall vara mig tillhanda senast klockan 23:59 idag.

Lycka till!

Nader Sani

torsdag 27 november 2014

Säg hejdå till din drömutbilding / Cynthia Elias

Cynthia Elias
Samhällskunskap 3

Säg hejdå till din drömutbildning

Studentbostäder blir allt färre I dagens samhälle. Idag förenas och stoppas planprocesser av studentbostadsprojekt. Studenter som har fått möjligheten till att plugga på sitt första handsval, men förhindras på grund utav bostadsbristen. Det här är ett allvarligt samhällsproblem som många studenter drabbas av men dock inte lyfter fram lika strakt som behövs. Sverige kan heller inte locka studenter från andra länder för, Vem vill betala för att flytta till ett land där det inte går att få tak över huvudet?

Väldigt många studenter väljer att tacka nej till sin utbildning eftersom att dom inte har någonstans att bo, dom flesta vet inte att man kan ställa sig i kö innan man har fått en plats. Ett tips är att ställa sig i kö när man fyllt 17, även om man inte vet vad eller vart man ska plugga.

Byggandet har ökat rejält det senaste året men kötiderna har inte påverkats ett dugg, man börjar tänka lite, Vad gör man med alla dessa lägenheter och hur ser planen ut kring detta ämne? Det kan ta allt från 6 månader upp till 6 år för att få ett studentrum. Många väljer att bo kvar hos sin mamma och pappa (om det är möjligt) och andra är tvungna att tacka nej och söka om på nytt. Som student förlorar man väldigt mycket på det, både tid och motivation.

I Stockholm finns det ungefär 10 000 studentbostäder, bristen på bostäder är störst i huvudstaden jämfört med resten av Sverige. Jag personligen tycker att det är fel, folk ser upp till huvudstaden och väljer att flytta långt från sina hem för att plugga i Stockholm. Av den anledningen så borde det finnas flest studentbostäder i närheten av Stockholm. Inte nog med att man inte kan säkra en bostad så ska dom vara väldigt dyra också.

Trots att man bevisat att detta är ett stort problem så har man alltid tänkt att ’’det löser sig i slutändan’’. Problemet är att det inte gör det, studenter tvingas att tacka nej till sin drömutbildning och så ska det absolut inte behöva vara. Regeringen måste börja ta tag i det här och planera på hur det ska bli framöver, fler bostäder måste byggas!