torsdag 16 oktober 2014

Förföljd 24/7

Förföljd 24/7

Varför övervakas vi? Vilka fördelar res. Nackdelar har övervakningen? Vad kan vi göra åt det?

I dagens samhälle har tekniken gått fram enormt mycket. Vi har tillgång till all slags teknik som gör att det blir lättare att få fram information. Storebrorssamhället är en uppföljare av tekniken som staten har lagt till i samhället. Är det för vår säkerhet eller för statens? Vår personliga integritet försvinner helt och vi blir förföljda av makthavarnas system.

Fördelar finns givetvis med storebrorssamhället och det som oftast tas upp är polisära d.v.s. brottslingar blir lättare att spåra och utreda och olika former av incidenter underlättas. Men däremot om detta hamnar i fel händer som T.ex. diktaturernas händer eller USA:s (som är den största boven) innebär kontroll 24/7 av personligt liv.

Målet i Sverige är att minska brottslighet och öka säkerheten i samhället. Men den stora frågan som undangöms är hur det påverkas återigen personlig integritet? Vill vi leva i ett samhälle som bevakas av myndigheterna med ständiga videokameror eller ljudupptagningar? Var går gränsen för det hela?

I Sverige krävs det domsstolbeslut för att få en lag om övervakningsmetoder. Nedanför är svenska förslag:

·      Övervakningskameror på skolgården.
·      Övervakningskameror inne i skolan.
·      Övervakningskameror i omklädningsrum.
·      Att följa en mobiltelefon via dess GPS eller vilka mobilmaster den ansluter till.
·      Knarkhundar i människors hem, särskilt i utsatta områden.
·      Hastighetskameror för att bevaka att bilar håller hastigheten. De filmar bilnumret.
·      Övervakningskameror på tunnelbana och buss.
·      Avlyssnade telefoner.
·      Avlyssnade telefoner på före detta brottslingar.

Det visar sig i undersökningarna att svenskar är mycket positiv gällande övervakning som avslöjar terrorism och annan farlig brottslighet. Men negativ gällande övervakning med syfte att avslöja bidragsfusk eftersom det går emot personlig integritet. Exempelvis uppfattas en kamera i omklädningsrummet som integritetskränkande medan en kamera i tunnelbana/buss uppfattas som en trygghet för befolkningen. 

FRAs uppgift är att bidra till att stärka, skydda och förbättra informationssäkerheten i Sverige. Det kan till exempel handa om statliga eller kritisk infrastruktur där går in och diskuterar informationssäkerheten. Arbetet riktas även till att hantera information som uppfattas känslig i ett nationellt säkerhetsperspektiv.
Argument som har hörts i FRA- debatter är inget nytt exempelvis skrev författaren/journalisten Vilhem Moberg, 1950 en kommentar angående statlig övervakning och kontroll: ’’ Några fler lagar och förordningar som åsyftar övervakning av oss, skärpt övervakning av våra göranden och låtanden, torde icke för närvarande vara behövliga: vårt folks förmåga att sköta sig självt är säkert större än de styrande tror”.
Man måste tänka att i dagens samhälle utvecklar vi enligt staten ett övervakningssamhälle som har syfte till att “skydda” oss från det onda, både från yttre och inre fiender, men den stora frågan lyder, är det verkligen statens avsikt att skydda oss eller bevaka oss? 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar