tisdag 21 oktober 2014

Konfliktanalys Rwanda

Rwanda 1994

Enkel konfliktanalys:

Beskriv konfliktens förlopp. Identifiera aktörerna. Vilka mål och medel har aktörerna?
1994 var det inbördeskrig i Rwanda mellan två folkgrupper; Tutier och Hutuer. Detta gjorde att ett folkmord uppstod som pågick i ca två månader och 800 000 människor dog. Målen för Hutuerna (som ansågs vara de som var mest barbariska som mördade tutier) var att göra samhället någorlunda “jämställt” igen, eftersom att de hade blivit dåligt behandlade av Tutierna.

Undersök orsaken till konflikten:
Tutierna kom till Rwanda på 1300-talet. Landet var uppdelat i småriken och i dessa riken var Hutuer ledare men med invandringen av Tutusier tog de över i många riken. Sedan tog Tutierna över och ansåg sig vara mäktigare. När sedan Belgien koloniserade Rwanda “favoriserade” de Tutierna eftersom de såg att tutierna var de som styrde, hade boskap och resurser. Tutierna tyckte inte om Hutuerna och de blev utsatta för rasism och orättvisa fördelningar av resurser.

Det skapades en konflikt mellan folkslagen och tillslut revolterade hutuerna mot tutsierna och en politisk oro bröt ut i landet. Extrema hutunationalister skapade en grov propagandakampanj om tutsierna, vilket ledde till att folkmordet av tutsierna började.
Startskottet på konflikten var när Rwandas president Juvénal Habyarimanas flygplan blev nedskjutet den 6e april år 1994. Hutunationalister utnyttjade detta genom att lägga skulden på RPF (Rwandas patriotiska front) som bildades av tutsier som hade flytt till Uganda. FN var i Rwanda en kort tid men tog sedan ut sina trupper vilket de fick mycket kritik för. FN var medvetna om hela situationen men drog ändå tillbaka sina trupper.

Kartlägg konfliktens konsekvenser för individer, grupper, samhället och internationellt:
Konsekvenser internationellt, samhället: Kritiken som FN fick ledde till att de tog ut sina trupper ur landet. De andra länderna utnyttjade möjligheten till att tjäna pengar, detta gjorde de genom att ha igång vapenhandel som förvärrade situationen. Detta ledde till ökat dödande i landet medan andra internationella länder tittade på och avvaktade.
Konsekvenser för individer/grupper: Det blir stora konflikter eftersom att man inte kan kommunicera med varandra. Om man krigar mot varandra utan att försöka att kommunicera så uppstår hat vilket leder till splittring mellan folket samt rasism och grupperingar med hierarkier. Det gör att landet stannar i utvecklingen och blir uppdelat och inte lika starkt och handlingsförlamat och öppet för andra länders intressen. Man är helt enkelt i position för att utnyttjas av andra länders intressen vilket skadar landet väldigt mycket.

Undersök vilka åtgärder som vidtagits för att lösa konflikten:
Staten försökte komma överens mellan de olika folkgrupperna men det var svårt. Tutierna fick hjälp från Uganda för att vända konflikten, annars skulle de aldrig klarat sig.

Föreslå andra åtgärder för att hantera konflikten på ett bättre sätt:
Staten borde ha gått in och förmedlat mellan grupperna och gjort samhället mer jämställt genom att uppfylla vissa krav som grupperna ville ha. Man kunde åtminstone uppfylla de rimliga kraven så att konflikten inte hade blivit lika stor och så många liv hade inte behövt gå till spillo. Landet borde iallafall ha fått internationellt stöd vilket de inte fick, det hade underlättat konflikten och trappat ner den markant.

Utvecklad Konfliktanalys:

Orsaker:
Individ: På grund av dåligt jordbruk måste fattiga sälja sin jord och bli jordlösa för att
kunna överleva. Detta ledde till att man ville åt andras resurser.
Det växte ett stort missnöje bland hutuer i samhället, många kände sig arga på grund av
orättvisan emot hutuer.

Grupp: Inbördeskriget var mellan två olika befolkningsgrupper som hade rasistisk syn på
varandra. Tusierna ansåg sig vara “överklass” och fördelade resurserna ojämnt mellan
hutuerna och tutierna under kolonialtiden och sedan infördes även id-kort för att kunna
ha en åtskillnad mellan grupperna.

Nationellt: Det var hög befolkningstillväxt i landet vilket gjorde att resurserna var knappa
och då blev det lågkonjunktur och dålig välfärd. Landet var drabbat av torka, vilket
ledde till missväxt och jordbruket var inte effektivt.

Mellanstatlig: När FN valde att ta ut sina trupper så ökade kaoset i landet.

System: Det politiska systemet var instabilt vilket gör att det är svårt att prioriterar
säkerhet, detta ledde senare till att presidenten mördades.

Konflikt:
Grupp:
Tutsierna invandrade till Rwanda på 1300-talet. Rwanda var ett land som var uppdelat i småriken med invandringen av många Tutsier så tog dem över många riken och ett utav de rikena blev Rwanda.
När Belgien koloniserade Rwanda blev tutsierna favoriserade, tutsierna fick fördelar.
Jordbruk var en stor inkomst och Hutuerna var den folkgrupp som fick minst fördelar.

Nationell:
Den var mellan 2 folkgrupper i Rwanda.

Konsekvenser:
Hutuextremism var inget nytt men den känslan av extremism emot tutsier blev större efter alla orsaker som pågick under denna period.


Åtgärder:
Individ: Människor sa ifrån orättvisorna

Grupp: De två grupperna (hutuerna och tutierna) gjorde ingenting för att stoppa konflikten och gjorde istället tvärtom och trappade upp det hela.

Nationell: Man gjorde ingenting för att förändra situationen men ifall man hade haft ett bättre rättssystem och institutioner hade man kunnat förbättra situationen.
Mellanstatlig: De fick hjälp av Uganda.

System: systemet är inte fungerande, ekonomin funkar inte som den ska vilket leder till att man har självhushållning. Lagarna följs inte och det är allmänt kaos.


Av: Hillevi, Simon, Christian, Maria D, Cynthia.

1 kommentar:

  1. Björn, Johan, Malke och Hilda
    Löpande text
    1) Bra! Det finns namn!
    2) Jag saknar en karta!
    3) Paragraferna 1 och 2 utgör en mycket bra inledning.
    4) Jag saknar historiken bakom konflikten. Hur påverkades området och därmed konflikten av kolonialismens härjningar? Vad hade tutsier och hutuer för ekonomisk, politisk och social bakgrund?
    5) I paragraf 4 skriver ni om den orättvisa resursfördelningen i landet. Här tar ni kort upp effekter av kolonialismen och att resurser var orättvist fördelade mellan grupperna men vad hade dessa för bakgrund?
    6) Ni har skrivit om den utlösande faktorn till konflikten och ni påstår att regeringens anklagelser inte var sanna. Vad har ni för källa till detta påstående? Ni skriver om FN:s närvaro under folkmordet men varför var FN där?
    7) Händelseförloppet skriver ni väldigt lite om.
    8) Ni skriver inte någonting om olika nivåer.
    9) Åtgärder berör inte på allvar.

    SvaraRadera