torsdag 16 oktober 2014

Förföljd och avlyssnad 24/7

Förföljd och avlyssnad 24/7

Varför övervakas vi? Vilka fördelar res. Nackdelar har övervakningen? Vad kan vi göra åt det?

I dagens samhälle har tekniken gått fram enormt mycket. Vi har tillgång till all slags teknik som gör att det blir lättare att få fram information. Storebrorssamhället är en uppföljare av tekniken som staten har lagt till i samhället. Men är det för vår säkerhet eller för statens? Vår personliga integritet försvinner och vi blir förföljda av makthavarnas system.

Fördelar finns givetvis med storebrorssamhället och det som oftast tas upp som en fördel är polisära d.v.s. brottslingar blir lättare att spåra och utreda och olika former av incidenter underlättas. Men däremot om detta hamnar i fel händer som T.ex. diktaturernas händer eller USA:s innebär kontroll 24/7 av ditt personliga liv.

Målet i Sverige är att minska brottslighet och öka säkerheten i samhället. Men den stora frågan som undangöms är, hur det påverkas återigen den personliga integriteten? Vill vi leva i ett samhälle som bevakas av myndigheterna med ständiga videokameror eller ljudupptagningar? Var går gränsen för det hela?
I Sverige krävs det domsstolbeslut för att få en lag om övervakningsmetoder. Nedanför är svenska förslag:

·      Övervakningskameror på skolgården.
·      Övervakningskameror inne i skolan.
·      Övervakningskameror i omklädningsrum.
·      Att följa en mobiltelefon via dess GPS eller vilka mobilmaster den ansluter till.
·      Knarkhundar i människors hem, särskilt i utsatta områden.
·      Hastighetskameror för att bevaka att bilar håller hastigheten. De filmar bilnumret.
·      Övervakningskameror på tunnelbana och buss.
·      Avlyssnade telefoner.
·      Avlyssnade telefoner på före detta brottslingar.

Det visar sig i undersökningarna att svenskar är mycket positiv gällande övervakning som avslöjar terrorism och annan farlig brottslighet. Men negativ gällande övervakning med syfte att avslöja bidragsfusk eftersom det går emot personlig integritet. Exempelvis uppfattas en kamera i omklädningsrummet som integritetskränkande medan en kamera i tunnelbana/buss uppfattas som en trygghet för befolkningen. 

FRA

FRAs uppgift är att bidra till att stärka, skydda och förbättra informationssäkerheten i Sverige. Det kan till exempel handa om statliga eller kritisk infrastruktur där man går in och diskuterar informationssäkerheten. Arbetet riktas även till att hantera information som uppfattas känslig i ett nationellt säkerhetsperspektiv.
Argument som har hörts i FRA- debatter är inget nytt, exempelvis skrev författaren/journalisten Vilhem Moberg 1950 detta angående statlig övervakning och kontroll
’’ Några fler lagar och förordningar som åsyftar övervakning av oss, skärpt övervakning av våra göranden och låtanden, torde icke för närvarande vara behövliga: vårt folks förmåga att sköta sig självt är säkert större än de styrande tror”.

Debatten som hölls spelade väldigt liten roll i den betydligt större diskussion som hölls om människans förhållande till den tekniska utvecklingen.
Många är skeptiska och misstänksamma mot staten eftersom de kommer kunna registrera och avlyssna våra sätt att kommunicera genom t.ex. telefon och data. Allting som läggs upp på nätet, bilder, personlig uppgift om sig själv och andra, epost osv finns där för alltid eftersom nätet är ett digitalt minne. Människor finner det som integritetskränkande att ens privata e-poster ska kunnas läsas av FRA.
Vi finner nätet som ett comfort där vi har vår frihet och tillgång till all slags information, men samtidigt lägger nätet en grund för en enorm datasamling om oss själva där det fördelas att tro att vi har kontroll över just den tekniken, vilket vi inte har eftersom även nätet övervakas.

Den internationella tekniska övervakningen kommer göra så att våra relationer förändras på alla sätt d.v.s. existentiellt, praktiskt och psykiskt. Undersökningar visar att vi medvetet ändrar våra beteenden när vi vet själva att vi blir övervakade. Det finns undersökningar som även visar att övervakningskameror resulterar i att människor drar sig från att hjälpa människor som befinner sig i krissituationer.
Alltså är vi medvetna om den tekniska blicken av att staten övervakar oss och påminns om vårt ansvar. Men detta leder bara till att människor kommer på nya sätt att undanröja för staten och undvika att bli avslöjad när man gör fel.

NSA

NSA är känd för att ha blivit hårt kritiserat för Echelonprogrammet som är den största informationssamlings- och övervakningsverksamheten som skapats, men även känd i samband med avslöjandet av Prism (hemliga övervakningsprogrammet) under 2013. Foreign Intelligence Surveillance Act är en amerikans lag som stiftades 1978 för att behandla lagen om underrättelseverksamhet i USA men efter 11 september attackerna har den ändrats flera gånger för att ge myndigheterna i landet ökad befogenheter. NSA har brutit mot lagen tusentals gånger på ett pars års tid bla genom att olaglig informationsinhämtning, telefonavlyssning och övervaknings av världens internettrafik.

Snowden

Edward Snowden började arbeta hos CIA som It-tekniker, där han hade han tillgång till flertal hemligstämplade dokument som han sedan ifrågasatte. Från CIA fortsatte han klättra upp och arbeta för företaget NSA där han fick se hur USA:s underrättelsetjänst fungerar, han kände att detta inte heller var rätt. Deras mål enligt Snowden var att känna till alla konversationerna samt alla beteende i världen. Han valde att vara tyst till en början för att vänta på en förändring, när det inte skedde en förändring tänkte han följande ’’man kan inte vänta på att någon annan ska göra något’’. Han tog beslutat att agera och börja läcka ut dokumenten angående NSA:S övervakningsapparater, där han visar hur dem har direkt tillgång till data från bla Google, Facebook och Apple, samt olagliga massövervakningar av internationella telefonsamtal.

Under en intervju för programmet Medierna i Sveriges Radio bekräftade Journalisten Glenn Greenwald om att i de utläckta dokumentera av Edwards Snowden finns uppgifter om den svenska FRA:s samarbete med avlyssningsorganisationen NSA.

Även ’’Der Spiegel’’ en populär tysk tidningen skriver om NSA och hur dem har kommit över dokumenten som visar detaljer kring hur NSA riktar sig in på europeiska stater samt
EU-institutioner och avlyssnar på telefon samtal. Bla har man gått in och avlyssnat på Angela Merkels (tyska förbundskanslers) telefon samtal och orsaken till detta enligt en person inom den amerikanska underrättelsetjänsten är att president Barack Obama hade beordrat NSA att ta fram så mycket information om Angela Merkel som möjligt, eftersom Obama inte litar på henne. Relationen mellan dem sen länge har inte varit stabil eller den bästa.

President Obama försvarar NSA

President Barack Obama går ut i kongressen och försvarar NSA programmet. Det han menar är att man har flertal gånger godkänt insamlingen av amerikanska telefonlistor samt utlänningars internetanvändning. Detta är vad han säger i New York Times som är en av USAs största dagstidning ’’ Du kan inte både ha 100 procent säkerhet och samtidigt ha 100 procent privatliv’’.

Snowden lyckas

Edward Snowden yttrade sig genom en videolänk från Ryssland där han befinner sig i dagsläget och säger att han inte ångrar läckande av uppgifter till medier om NSA:s massövervakning. Han anser att han har fått i gång en mycket nödvändig offentlig debatt om spioneri och datainsamling vilket han lyckas med.
Snowden lyckas på alla nivåer och lagändring är en direkt följ av de dokumenten som avslöjades om massövervakning. Den nya lagen råder följande att säkerhetsmyndigheten NSA inte längre ska kunna ha tillgång till att ägna sin tid åt massövervakning. De register som ska föras vidare kommer i första hand handskas av telefonbolag. Enligt lagen (Foreign Intelligence Surveillance) kommer NSA enbart ha befogenhet att samla in information om personen är skälig misstänkt och om terrorbrottet ger stöd för övervakning.

Man måste tänka att i dagens samhälle utvecklar vi enligt staten ett övervakningssamhälle som har syfte till att “skydda” oss från det onda, både från yttre och inre fiender, men den stora frågan lyder, är det verkligen statens avsikt att skydda oss eller bevaka oss?
Vad vi kan göra är att kräva av våra politiker att de försvårar NSA:s uppdrag. Politiker kan diskutera om vilka befogenheter våra egna myndigheter bör. Det behövs lagstiftningar som skyddar oss medborgare från tredje makt, t.ex. som EU:s nya dataskyddsförordning (ersätter PUL d.v.s. personuppgiftslagen). EU kan sätta hela sin tyng för att försvara våra medborgare mot utländska staters säkerhetstjänster. Dataskyddsförordningen är en skyldighet från statens sida och vi har rätt att veta vad som händer med våra personliga uppgifter och vilka konsekvenser det finns. 
Än så länge har riksdagen tackat nej till förordningen och föredrar att inte ta något sorts ansvar för hur svenska medborgare ska ges skydd mot tredje makt.

Källförteckning:













Inga kommentarer:

Skicka en kommentar